Klinkers

Klinkers is één van de oudste soorten bestratingen. Gebakken klinkers komen in Nederland sinds de middeleeuwen al voor als straatbaksteen. Ze worden ook wel kleiklinkers genoemd. Wij leveren de klinkers in een groot aantal varianten. Gebakken klinkers worden gemaakt met of zonder facetranden, in een grote variëteit aan kleuren. U kunt ook nog kiezen tussen strakke klinkers of getrommelde klinkers met een gebruikt uiterlijk. Met de opkomst van beton ontstond de betonklinker en straatbetonsteen.

Welk formaat klinker zoekt u?

In Nederland wordt meestal gewerkt met drie formaten klinkers. Het Waalformaat ofwel Waaltjes, Dikformaat en het Keiformaat. Vroeger hadden veel regio’s een eigen formaat met eigen afmetingen. Bijvoorbeeld het IJsselformaat, het Hilversums formaat, het Dordrechts formaat en het Hollands formaat. Deze worden weinig meer gebruikt. Hieronder ziet u de meest gebruikte formaten met afmetingen en gemiddeld aantal per vierkante meter.

  • Waalformaat  200x50x70mm – ongeveer 100 st/m²
  • Dikformaat  210x70x70mm – ongeveer. 72 st/m²
  • Keiformaat  200x100x70mm – ongeveer 45 st/m²

Legpatronen of legverbanden

Een legpatroon of legverband is de manier waarop de klinkers op elkaar aansluiten. Het legverband heeft twee functies. Praktisch dient het om het straatje stevigheid te geven. Door de klinker halfsteens, in keperverband, blokverband of in elleboogverband te leggen wordt de straat, het terras of de stoep sterker. Als het verband goed gelegd is verschuiven de stenen niet meer. De tweede reden om in verband te straten is puur esthetisch. Een mooi legpatroon geeft een klinkerterras net wat meer aanzien.

Sierbestrating en tuintegels bij Van Steenbergen Sierbestrating uit de Klomp

Wilt u een goed advies over uw sierbestrating? Twijfelt u over het leggen van siertegels, natuursteen of grind in uw tuin? Wij helpen u om de juiste keuze te maken. We hebben niet alleen jaren ervaring, maar ook een enorm assortiment in grind, tegels of sierbestrating voor u klaarstaan. Ook helpen we u graag met tuinverlichting, schuttingen en de afwatering van uw tuin of terras. Altijd tegen een scherpe prijs én onze eigen bezorgdienst brengt alles netjes bij u aan huis.

Bekijk al onze merken

Bezoek ons showterrein van 1.500 m2

Kom naar Van Steenbergen Sierbestrating en laat je inspireren door onze sfeervolle showroom in de Klomp. Ruim 1.500 vierkante meter voorbeelden van klinkers, sierbestrating en tuintegels. Te veel keus? Wij helpen u op weg en geven je een gedegen advies. Wij leveren in de regio Ede, Veenendaal, Wageningen, Barneveld, Arnhem, Amersfoort, Arnhem en in de Betuwe.

Over steenbergen