Stoeptegels en grindtegels

Een grindtegel heeft twee belangrijke eigenschappen. Of het nu witte grind, zwart/wit, wit/geel of het traditionele gemengde grind is, het grote aantal kleurcombinaties zorgt ervoor dat er altijd wel een tegel is die bij u past. Daarnaast is deze tegelsoort een voordelige terrastegel. Door de populariteit van deze stoeptegel zijn de volumes altijd groot en daardoor de prijzen wat gunstiger.

Stoeptegels met geschiedenis

Grindtegels zijn eigenlijk betontegels met een hoog gehalte grind in de toplaag. Door de toplaag zand en cement uit te wassen ontstaat de gewassen klassieke tegel ofwel grindtegel of griontegel. Uit het woord griontegel komt de verbastering grondtegel. De grindtegel is één van de oudste soorten buitentegels. Ze zijn rond 1960 bedacht door Mien Ruys, een bekende tuinontwerpster die ook het gebruik van spoorbielzen in tuinen introduceerde. De meeste fabrikanten hebben deze tegel in hun assortiment waardoor er veel kleurvarianten verkrijgbaar zijn.

Alternatieven voor grindtegels

Een alternatief voor de klassieke grindtegel zijn de uitgewassen tegels met natuursteen. Denk aan de Rio tegels van Marshalls of de De Luxaton tegels van RedSun. Deze tegels hebben een bovenkant die lijkt op die van grindtegels, maar ze bieden een variatie in de tegelformaten. De Luxaton betontegels zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in vierkante maten vanaf 15x15cm tot 50x50cm en rechthoeken van 20x30cm. Met deze varianten kunt u eenvoudig tegels in wildverband leggen.