Strakke bestrating

Strakke bestrating

Een strakke bestrating heeft geen voegen en maakt gebruik van moderne grote terrasstenen of terrastegels. Om dit te strak te kunnen leggen is het belangrijk dat de stenen en tegels zeer maatvast zijn. Hoogteverschillen tussen de terrasstenen moeten minimaal zijn om een zo glad mogelijke bestrating te leggen. Mooie voorbeelden van strakke terrastegels en terrasstenen zijn de Demiton van RedSun , Puras van Excluton of de GeoSteen collectie van MBI.

Strakke klinkers met facetrand

Een strakke bestrating kunt u ook leggen met terrastegels of klinkers met facetrand (veilingkant). Echter hier gaat het dan om een strak gelegd terras in de technische zin. De stenen liggen dan strak tegen elkaar aan in een mooi sluiten verband of patroon. Qua aanblik is dit meer klassiek dan strak en modern. Een pad van oud Hollandse klinkers is hier een mooi voorbeeld van, strak gelegd maar met een gezellige uitstraling. Wienerberger en de RedSun Everton klinkers zijn hier voorlopers in.

Strakke patronen

De patronen waarin klinkers gelegd worden hebben hun oorsprong in het verstevigen van het straatwerk. Een goed patroon of legverband houdt rekening met rijrichting, hebben geen of kleine voegen en een hele stevige ondergrond. In een tuin of terras gaat het vooral om de schoonheid van het patroon. Een blokverband geeft een klinkerterras een modern aanzicht, terwijl een visgraat of elleboogverband of zelfs dubbel elleboogverband juist weer wat chiquer staat.

Als u een goede stratenmaker heeft, want het is lastig om te leggen, kunnen cirkel- of waaier verbanden mooie effecten geven. We geven u graag een aantal vakkundige hoveniers of stratenmakers op als referentie.