Gebakken bestrating

Gebakken bestrating

Gebakken bestrating

Gebakken bestrating

Gebakken bestrating

Gebakken bestrating

Gebakken bestrating wordt gemaakt van gebakken klei. Hier komen de namen kleiklinker en baksteen dan ook vandaan. Gebakken bestrating wordt in een enorm aantal kleuren en maten geproduceerd, sommige zelfs in tegelformaten. Wij leveren kleiklinkers van onder andere Wienerberger, MBI en Tuinvisie. Iedere fabrikant heeft zijn eigen varianten in kleur en formaten.

Duurzame bestrating

Kleiklinkers hebben een enorm voordeel. De gebakken klei kan worden hergebruikt voor nieuwe bestratingen. Keer op keer weer. Op deze manier ontstaat er nooit afval dus is de kleiklinker een bestrating met een lange levensduur. En die levensduur is al lang door de baktechnieken. Dubbelgebakken stenen zijn extra hard en duurzaam. Door ze te trommelen ontstaat er een baksteen met een doorleefd karakter. Ze zijn kleurecht en vocht of vorst hebben er geen vat op. Vandaar dat de dikformaten, keiformaten en Waalformaten decennia lang de straten van Nederland berijdbaar hebben gemaakt.

Traditionele gebakken bestrating

Straatbakstenen werden al gemaakt door de oude Romeinen. Het feit dat die straatjes er tegenwoordig nog steeds liggen zegt wel iets over de kwaliteit die gebakken bestrating kan hebben. De bakstenen worden gemaakt van gebakken klei en zijn in feite dus keramiek. In Nederland wordt veel rivierklei gevonden dus er zijn veel Nederlands producenten geweest, traditioneel vindt u ze nog langs de grote rivieren. Een veel gebruikt formaat zijn de Waalformaten of oude Waaltjes.

Strengpers of vormbak?
Gebakken bestrating komt voor in twee productie varianten. De strengpers straatbakstenen of de vormbak straatbakstenen. Een strengpers steen wordt uit een lange plak (streng) klei gesneden. De klei loopt onder een mes door en wordt op maat gesneden. Strengpers bakstenen zijn vaak glad. Bij een vormbak steen wordt de klei in een vorm geperst en daar weer machinaal uit geduwd. Hier kan dan weer een bezande of onbezande steen van worden gemaakt. Zowel strengpers als vormbak stenen kunnen een vellingkant krijgen.